Zupa gulaszowa z dynia i papryką

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Pyszna, pożywana i rozgrzewająca zupa gulaszowa. Idealna głodne dni, ale nie tylko. Gorąco polecam!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 500 g szynki lub łopatki,
    ok. 300 g dyni ( u mnie Hokkaido),
    2-3 średnie ziemniaki,
    1 cebula,
    1 średnia papryka czerwona,
    1 średni ogórek kiszony,
    ½ łyżeczki startego świeżego imbiru lub ok. łyżeczki mielonego,
    szczypta kminku,
    szczypta majeranku,
    szczypta pieprzu cayenne,
    ½ łyżeczka curry,
    ½ łyżeczka kurkumy,
    łyżka koperku ( najlepiej świeży lub mrożony),
    Ok. 2,5 l wody ( rosołu lub bulionu warzywnego),
    Sól, pieprz do smaku
    łyżka maki orkiszowej ( razowej pszennej),
    3-4 łyżki śmietany,
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa gulaszowa z dynia i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię, ziemniaki (obrane) i paprykę pokroić w kostkę.
    Mięso umyć, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni. Następnie dodać pokrojoną cebulę, paprykę i całość poddusić. Przełożyć do większego garnka, dodać gorącą wodę lub bulion i gotować aż mięso zmięknie ok. 50-60 min.
    Gdy mięso będzie miękkie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, dynię, przyprawy (kminek, majeranek, curry, kurkumę i pieprz cayenne) i jeszcze chwilę gotować aż ziemniaki zmiękną (ok. 15 min). Po tym czasie dodać pokrojonego w kostkę ogórka i pogotować jeszcze około 10 min. Pod koniec doprawić do smaku i posypać koprem.
    Zabielić śmietana z mąką. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Papryka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło

Podobne przepisy

To może cię zainteresować