Pyszna, pożywana i rozgrzewająca zupa gulaszowa. Idealna głodne dni, ale nie tylko. Gorąco polecam!
1 godz. 30 min
Dla 6 osób
Składniki:
500 g szynki lub łopatki,
ok. 300 g dyni ( u mnie Hokkaido),
2-3 średnie ziemniaki,
1 cebula,
1 średnia papryka czerwona,
1 średni ogórek kiszony,
½ łyżeczki startego świeżego imbiru lub ok. łyżeczki mielonego,
szczypta kminku,
szczypta majeranku,
szczypta pieprzu cayenne,
½ łyżeczka curry,
½ łyżeczka kurkumy,
łyżka koperku ( najlepiej świeży lub mrożony),
Ok. 2,5 l wody ( rosołu lub bulionu warzywnego),
Sól, pieprz do smaku
łyżka maki orkiszowej ( razowej pszennej),
3-4 łyżki śmietany,
Zupa gulaszowa z dynia i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię, ziemniaki (obrane) i paprykę pokroić w kostkę.
Mięso umyć, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni. Następnie dodać pokrojoną cebulę, paprykę i całość poddusić. Przełożyć do większego garnka, dodać gorącą wodę lub bulion i gotować aż mięso zmięknie ok. 50-60 min.
Gdy mięso będzie miękkie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, dynię, przyprawy (kminek, majeranek, curry, kurkumę i pieprz cayenne) i jeszcze chwilę gotować aż ziemniaki zmiękną (ok. 15 min). Po tym czasie dodać pokrojonego w kostkę ogórka i pogotować jeszcze około 10 min. Pod koniec doprawić do smaku i posypać koprem.
Zabielić śmietana z mąką. Smacznego!
Komentarze