Zupa gulaszowa ala meksykańska

4.5 (187 ocen)

Smaczna sycąca zupa, polecam na chłodne dni.

Składniki:

  • 300 g surowej szynki
    2 łyżki oleju
    mała cebula
    puszka czerwonej fasoli 400 g
    mała puszka kukurydzy
    250 g pieczarek
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżka mąki
    sól
    pieprz
    papryka ostra i słodka
    1,5 litra wody lub wywaru warzywnego,może być też rosół
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zupa gulaszowa ala meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, kroimy w kostkę, obsmażamy na rumiano na oleju.Zdejmujemy bez tłuszczu i przekładamy do wrzącej wody,gotujemy aż mięso zmięknie.
    Na pozostałym na patelni oleju szklimy cebulkę pokrojoną w kostkę, gdy jest już gotowa posypujemy mąką i jeszcze chwilę smażymy,ciągle mieszając.
    Dodajemy do garnka z zupą.
  • 2. Kukurydzę i fasolę osączamy z zalewy, fasolę przelewamy wodą, dodajemy do zupy.
    Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plastry,dusimy na suchej patelni na rumiano i też dodajemy do zupy.Gotujemy wszystko 5 minut, doprawiamy koncentratem pomidorowym i przyprawami wg swoich upodobań.

Porady

Do zupy można jeszcze dodać kolorową paprykę pokrojoną w kostkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować