Zupa gulaszowa

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Szukasz inspiracji kulinarnej z wykorzystaniem gulaszu? Oto aromatyczna zupa gulaszowa, która smakuje rewelacyjnie. To świetny przykład dania jednogarnkowego. Zupa jest gęsta, rozgrzewająca, kolorowa i sycąca – idealna na zimę i inne pory roku.
Smacznego!

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
    400 g mięsa z indyka
    20 g masła klarowanego
    10 g oliwy z oliwek
    400 g pieczarek
    2 papryki czerwonej
    700 g pomidorów
    lub
    500 ml przecieru pomidorowego
    400 ml Bulionu
    2 ząbki czosnku
    1 cebula
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    sól
    2 gałązki tymianku lub suszony tymianek
    natka pietruszki
    świeżo zmielony pieprz

Zupa gulaszowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku na maśle i oliwie podsmażamy cebulę i posiekany czosnek
    2. Dodajemy mięso i obsmażamy z każdej strony
    3. Dodajemy papryki w proszku i zioła i smażymy jeszcze chwilę
    4. Wlewamy bulion i gotujemy
    5. Dodajemy obrane ze skórki, pokrojone pomidory lub przecier
    6. Doprawiamy solą i pieprzem
    7. Dodajemy pieczarki, pokrojoną w paseczki paprykę i obrane i pokrojone ziemniaki
    8. Mieszamy, przykrywamy i gotujemy przez około godzinę
    9. Sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie
    10. Po nalaniu do miseczek posypujemy posiekaną natką pietruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy