Zupa gulaszowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Jedna z najczęściej przygotowywanych zup w polskiej kuchni. Tym razem zrobiliśmy wersję bez fasoli.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 łyżka smalcu
    2 cebule
    500 g mięsa z szynki wieprzowej
    2 marchewki
    200 g pieczarek
    1 papryka pomarańczowa
    1 papryka czerwona
    4 ziemniaki
    5 ząbków czosnku
    2 łyżeczki mielonego kminku
    1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
    1 łyżka mielonej słodkiej papryki
    1 łyżka majeranku
    sól, pieprz
    Zasmażka:
    1 łyżka smalcu
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa gulaszowa Gulasz

Zupa gulaszowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa gulaszowa 1. Cebule kroimy w piórka, szklimy na smalcu. Dodajemy mięso pokrojone w dużą kostkę, ziemniaki (również w kostkę), marchewki (plasterki), pieczarki (ćwiartki), posiekany czosnek, łyżeczkę kminku, dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę, co jakiś czas mieszamy.
    Dodajmy gorący bulion, gotujemy 5 min, wlewamy pomidory i passatę. Wrzucamy pokrojone w paski papryki. Wsypujemy przyprawy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Gotujemy 10 minut.
    Na patelni rozgrzewamy smalec, podsmażamy mąkę, mieszamy z chochelką zupy, dodajemy do całości, dokładnie ze sobą łączymy, zagotowujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować