Zupa gulaszowa

5 (141 ocen)

  • 20 min

Pyszna, rozgrzewająca zupa z dodatkiem mięsa i warzyw.

  • 20 min

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego (ja użyłam łopatkę)
    5 średnich ziemniaków
    1 marchew
    3 czerwone papryki
    1 duża cebula
    1 łyżka oleju
    sól (do smaku)
    2 ząbki czosnku
    1/4 łyżeczki chili
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    świeżo zmielony czarny pieprz
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    szczypta majeranku
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania jednogarnkowe Gulasz

Zupa gulaszowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Pokrojone w kostkę mięso wrzucić na mocno rozgrzany olej, doprawić solą, pieprzem, chili i smażyć, aż do odparowania soków i mocnego zarumienienia. Przełożyć do garnka. Na patelnię wlać wodę i doprowadzić do wrzenia "ściągając" smaki z dna za pomocą łyżki. Wodę przelać do mięsa i dodać posiekany czosnek. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w słupki marchew. Dodać do gotującego się mięsa po około 1 godzinie. Dorzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować około 15 minut. Dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę i koncentrat pomidorowy. Wszystko pogotować około 15 minut i doprawić słodką papryką, majerankiem pieprzem, solą lub jarzynką. Podawać gorącą solo lub z pieczywem.

Porady

Mięso wieprzowe można zastąpić wołowiną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Mięso Papryka Wieprzowina Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (186 ocen)

Zupa gulaszowa

To może cię zainteresować