Zupa gulaszowa

5 (140 ocen)

Sycąca, rozgrzewająca i pyszna. W sam raz na zimowy obiad. Co ważne, smakuje jeszcze lepiej na drugi dzień.

Składniki:

  • 700g mięsa z szynki lub łopatki
    duża cebula
    2 łyżki mąki pszennej
    5 pieczarek
    5 dużych ziemniaków
    1/2 czerwonej papryki
    1/2 żółtej papryki
    2 średnie marchewki
    korzeń pietruszki
    2/3 szkl zielonego groszku
    mały koncentrat pomidorowy
    sól, pieprz
    łyżka czosnku granulowanego
    łyżka słodkiej papryki
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    3 łyżki oleju



Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania jednogarnkowe Gulasz

Zupa gulaszowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i kroimy w niedużą kostkę. Oprószamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i papryką, dokładnie mieszamy w przyprawach.
    W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso i mocno rumienimy z każdej strony. Oprószamy mąką, chwilę smażymy. Dodajemy posiekaną cebulkę, po ok 5 minutach pokrojone pieczarki. Smażymy ok 10 minut. Całość zalewamy ok 1,5 l gorącej wody. Dodajemy pokrojoną w talarki marchew, i pokrojony w kostkę korzeń pietruszki. Dorzucamy liście laurowe i ziele ang. Zupę gotujemy do miękkości wszystkich składników. Wtedy dodajemy groszek, paprykę i pokrojone w kostkę ziemniaki. W razie konieczności dolewamy jeszcze trochę wody i doprawiamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze ok 20-30 minut. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować