zupa gulaszowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszna,gęsta i ostra zupa.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg mięsa gulaszowego
    odrobina mąki
    0,5 kg pieczarek
    3 ziemniaki
    2 marchewki
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 czerwone papryki
    1 puszka krojonych pomidorów
    liście laurowe
    ziele angielskie
    przyprawa do gulaszu
    pieprz cayenne
    papryka słodka
    papryka ostra
    majeranek

Zupa gulaszowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso drobno kroimy, podsmażamy na patelni razem z cebulą i czosnkiem aż mięsko się mocno zarumieni,mocno przyprawiamy przyprawą do gulaszu. W dużym garnku gotujemy wodę z liściem laurowym oraz zielem angielskim. Kiedy woda się zagotuje dodajemy podsmażone mięso i gotujemy około 40-50 minut.
  • 2. Koimy pieczarki i podsmażamy je na patelni. Dodajemy je do zupy. Następnie dodajemy drobno pokrojone ziemniaki,marchewkę i pietruszkę. Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy drobno pokrojoną paprykę. Przyprawiamy do smaku.
  • 3. Na sam koniec dodajemy pomidory z puszki i zagotowujemy. Podajemy na gorąco z bułką lub mięsem. Zupa gulaszowa jest bardzo pożywna.

Porady

Powinna być mocno przyprawiona dlatego przy przyprawianiu nie żałujemy pieprzu cayenne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy