Zupa grzybowo-pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby zalać gorącą wodą aby je zakryła, przykryć i odstawić do namoczenia, najlepiej na noc. Namoczone grzyby, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować. Do gotującego się rosołu dodać przyprawy, obrane korzenie pietruszki i seler oraz marchewkę obraną i pokrojoną w kostkę.
2.Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Pieczarki oczyścić i pokroić na mniejsze, dowolne części (u mnie 8mki)Na odrobinie oleju zeszklić cebulę a następnie dodać pieczarki, tymianek i odrobinę soli. Podsmażone pieczarki i cebulę przełożyć do wywaru z warzywami. Pod koniec gotowania wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotować do miękkości ziemniaków.
3.Prawie gotową zupę porządnie doprawić pieprzem ziołowym i czarnym oraz solą. Na koniec całość zabielić śmietaną. W miseczce wymieszać dobrze śmietanę i dodawać po łyżce zupy, ciągle mieszając. Czynność powtórzyć, aż śmietana w miseczce stanie się bardzo rzadka (unikniemy zważeniu się jej) Taką rzadką śmietanę strumieniem przelewać do zupy, ciągle mieszając. Przed podaniem zupę posypać siekaną natką pietruszki i udekorować zieleniną.
Komentarze