Zupa grzybowa z zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby opłukać, namoczyć w przegotowanej wodzie – najlepiej źródlanej, a następnie ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, wyjąć i pokroić w paseczki.
2.Włoszczyznę obrać, drobno posiekać lub utrzeć na jarzynowej tarce, wrzucić do grzybowego wywaru, dodając kostki rosołowe.
3.Kaszę ugotować na sypko (najlepiej w rosole z kostki), odcisnąć.
4.Zupę przetrzeć przez sito lub zmiksować. Dodać groszek, grzyby, kaszę, masło, posiekaną zieleninę, ewentualnie doprawić do smaku, podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, przed podaniem dodać rozprowadzoną w kilku łyżkach zupy śmietanę i raz jeszcze podgrzać, nie dopuszczając do wrzenia.
Komentarze