ZUPA GRZYBOWA Z ZIELONYM GROSZKIEM

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Taka zupa jest bardzo smaczna, często ją podaję mojej rodzinie. Jedzą z wielkim apetytem.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - pęczek włoszczyzny z kapustą: 1 sztuka
    - suszone grzyby: 5 dekagramów
    - kostki rosołowe grzybowe lub ziołowe: 2 sztuki
    - kasza perłowa torebki: 2 sztuki
    - masło: 2 łyżki
    - śmietana: 0.5 szklanki
    - zielony groszek w puszce: 1 sztuka
    - natka pietruszki pęczek: 0.5 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa grzybowa z zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby opłukać, namoczyć w przegotowanej wodzie – najlepiej źródlanej, a następnie ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, wyjąć i pokroić w paseczki.
  • 2. Włoszczyznę obrać, drobno posiekać lub utrzeć na jarzynowej tarce, wrzucić do grzybowego wywaru, dodając kostki rosołowe.
  • 3. Kaszę ugotować na sypko (najlepiej w rosole z kostki), odcisnąć.
  • 4. Zupę przetrzeć przez sito lub zmiksować. Dodać groszek, grzyby, kaszę, masło, posiekaną zieleninę, ewentualnie doprawić do smaku, podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, przed podaniem dodać rozprowadzoną w kilku łyżkach zupy śmietanę i raz jeszcze podgrzać, nie dopuszczając do wrzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować