Zupa grzybowa z pulpecikami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ostatnimi czasy gustujemy w polskich boczniakach. Można je przygotowywać na różne sposoby. Pierwszy raz spróbowaliśmy tradycyjnych, panierowanych i to nas do nich przekonało. Później przyszedł czas na eksperymenty. Wierzcie, warto ;)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 cebula
    150 g boczniaków
    100 g groszku cukrowego
    3 ziemniaki
    1 marchew
    1 pietruszka
    1 mały seler
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 liść laurowy
    2 ziarna ziela angielskiego
    1 łyżka suszonego lubczyku
    2 łyżki kaszy pęczak
    1,5 l bulionu warzywnego
    200 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    kminek mielony
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa grzybowa z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa grzybowa z pulpecikami 1. Cebulę siekamy.
    Grzyby kroimy na paski.
    Groszek kroimy na mniejsze kawałki.
    Ziemniaki kroimy w kostkę.
    Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Czosnek rozgniatamy nożem.
    Wszystkie składniki smażymy na rozgrzanym oleju, zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, kaszę i gotujemy przez kwadrans.
    Mięso doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Formujemy pulpeciki. Wrzucamy do zupy.
    Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, delikatnie mieszamy i gotujemy kolejny kwadrans.
    Zupę doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować