Pyszna i prosta w przygotowaniu zupa grzybowa z makaronem.
Jej skład to włoszczyzna i grzyby, zabielone śmietaną.
Idealnie pasuje podana z makaronem nitki.
20 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
2 l. bulionu lub rosołu
2 marchewki
1 pietruszka
1 por-biała część
Ok. 0,5 kg świeżych grzybów leśnych ( można użyć mrożonych)
sól, pieprz
200 ml śmietany 18%
natka pietruszki do posypania
makaron nitki
Zupa grzybowa z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa umyć, marchew i pietruszkę pokroić w słupki, pora pokroić drobno.
Do gotującego się bulionu dodać warzywa.
Grzyby dokładnie oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do warzyw.
Gotować na wolnym gazie 25-30 min, aby wydobyć jak najwięcej grzybowego smaku.
Śmietanę wymieszać z chochlą zupy, przelać do garnka, gotować kolejne 2 min.
Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
Gorącą zupę podawać z makaronem oraz natką pietruszki.
Komentarze