Zupa grzybowa z makaronem

0 (0 ocen)

Prosta i szybka w przygotowaniu zupa grzybowa z suszonych grzybów

Składniki:

  • - 6 szklanek wody
    - 2 podudzia z kurczaka
    - garść suszonych grzybów
    - 2 marchewki
    - kawałek selera
    - 1 pietruszka
    - kilka ziaren pieprzu
    - sól, pieprz
    - 1 łyżka masła
    - 1 mała cebula
    - 2-3 łyżki śmietany
    - ok. 150 g drobnego makaronu

Zupa grzybowa z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone grzyby namoczyć w niedużej ilości zimnej wody na ok. pół godz. Następnie gotować je do miękkości. Odsączyć i drobno pokroić. Wodę z gotowania zlać do garnka (uważać na pozostałe na dnie nieczystości), dolać jeszcze 6 szklanek wody.
    Do wody wrzucić podudzia z kurczaka, kawałek selera, pietruszkę, pieprz, marchewkę pokrojoną na plasterki oraz grzyby. Gotować do miękkości mięsa.
    Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na maśle. Dodać do zupy.
    Osobno ugotować makaron.
    Kiedy mięso będzie miękkie, zupę zabielić śmietaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Podawać z makaronem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy