Pachną zupa grzybowa z świeżymi leśnymi grzybkami i łazankami.
Składniki:
300 g grzyby leśne (borowiki i maślaki)
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
3 ziemniaki
1 mała cebula
1, 5 l bulionu warzywnego
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
1 łyżka masła
100 ml śmietany 18 %
sól, pieprz do smaku
mąka do zagęszczenia
100 g makaronu łazanki
natka pietruszki
Zupa grzybowa z łazankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby oczyścić, pokroić, zalać woda i gotować około 5 min. Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, cebulę oczyścić i pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło dodać pokrojone warzywa. Mieszać aż warzywa się zeszklą. Wlać bulion dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować do miękkości. Wlać wodę z podgotowanymi grzybami doprowadzić do wrzenia. Do śmietany wlać dwie łyżki gorącej zupy, wymieszać wlać do zupy. Zagęścić mąką rozmieszaną w zimnej wodzie. Dodać makaron ugotowany w osolonej wodzie al dente. Doprawić do smaku. Przed podanie posypać pokrojoną zieloną pietruszką.
Komentarze