Zupa grzybowa z łazankami

4.5 (198 ocen)

Pachną zupa grzybowa z świeżymi leśnymi grzybkami i łazankami.

Składniki:


  • 300 g grzyby leśne (borowiki i maślaki)
    1 marchewka
    1 pietruszka
    kawałek selera
    3 ziemniaki
    1 mała cebula
    1, 5 l bulionu warzywnego
    2 liście laurowe
    3 kulki ziela angielskiego
    1 łyżka masła
    100 ml śmietany 18 %
    sól, pieprz do smaku
    mąka do zagęszczenia
    100 g makaronu łazanki
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa grzybowa z łazankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyścić, pokroić, zalać woda i gotować około 5 min. Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, cebulę oczyścić i pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło dodać pokrojone warzywa. Mieszać aż warzywa się zeszklą. Wlać bulion dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować do miękkości. Wlać wodę z podgotowanymi grzybami doprowadzić do wrzenia. Do śmietany wlać dwie łyżki gorącej zupy, wymieszać wlać do zupy. Zagęścić mąką rozmieszaną w zimnej wodzie. Dodać makaron ugotowany w osolonej wodzie al dente. Doprawić do smaku. Przed podanie posypać pokrojoną zieloną pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować