Moje urozmaicenie tradycyjnej zupy grzybowej. Dodanie do zupy koniaku wspaniale wzbogaca jej smak, podanie śmietany z pietruszką obok na talerzu to świetny pomysł- każdy doprawia zupę po swojemu
Zupa grzybowa z koniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.*Grzyby moczymy całą noc. Na drugi dzień kroimy w paski. Do wody w
której się moczyły dodajemy jeszcze ok 3 szklanek wody. Wkładamy też
obraną cebulę i włoszczyznę. Doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy
liść laurowy i ziele ang. Po ok 40 minutach, kiedy grzyby będą już
miękkie ,dodajemy koniak ( kieliszek - pod wpływem temperatury alkohol
wyparuje, pozostawiając swój aromat i smak), zestawiamy z kuchenki,
blendujemy. Jeśli jest taka potrzeba jeszcze doprawiamy do smaku.
*Natkę pietruszki blendujemy z dodatkiem śmietany, doprawiamy wg uznania
solą i pieprzem.
*Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
*Na talerz wlewamy porcję zupy, z brzegu talerza śmietanę z natką
pietruszki. Na każdy talerz wykładamy też kilka dużych makaronów.
Dekorujemy wg uznania.
Komentarze