Zupa grzybowa z czosnkiem niedźwiedzim

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min
  • Dla 5 osób

Dzisiaj zapraszam na smakowitą i pożywną zupę grzybową z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, który zawiera cenne związki siarki - silne przeciwutleniacze, chroniące przed działaniem wolnych rodników, zapobiegajace infekcjom, wspierające układ odpornościowy, pokarmowy i sercowo - naczyniowy.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • - 1,2 litra bulionu drobiowego
    - 2 garści suszonych grzybów
    - niewielki pęczek czosnku niedźwiedziego
    - kiełbasa z piersi kurczaka
    - 5 ziemniaków
    - 1 cebula biała
    - 3 marchewki
    - 2 pietruszki
    - słodki sos sojowy
    - 3 łyżki śmietany
    - plaster masła

    PRZYPRAWY
    - 1 listek laurowy
    - 2 ziarenka ziela angielskiego
    - szczypta mielonego kminku
    - pieprz cayenne
    - koperek
    - sól i pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa grzybowa

Zupa grzybowa z czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i moczymy je przez noc, a nastepnie gotujemy je w wodzie z namaczania przez około 30 minut, ściągając powstający "szum". Do wywaru grzybowego dodajemy bulion drobiowy, listek laurowy, ziele angielskie, mielony kminek i zagotowujemy.
  • 2. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do odpowiedniej miękkości. Pokrojoną cebulkę szklimy na maśle, a następnie dodajemy do niej pokrojoną w kostkę kiełbasę drobiową oraz posiekany czosnek niedźwiedzi i chwilę razem dusimy (podlewając całość odrobiną wywaru grzybowego). Marchewki i pietruszki kroimy w słupki i dodajemy do gotującego się bulionu wraz z podduszoną cebulką, kiełbasą i czosnkiem niedźwiedzim. Zupę doprawiamy koperkiem oraz pieprzem cayenne i gotujemy do miękkości warzyw.
  • 3. Gdy warzywa i grzyby będą miękkie dodajemy do nich ugotowane ziemniaki, doprawiamy solą, sosem sojowym i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec zabielamy zupę uhartowaną śmietaną. Życzę smacznego! :)

Porady

Gotową zupę możemy podać z dodatkową porcją świeżo posiekanego czosnku niedźwiedziego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek niedźwiedzi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować