Zupa grzybowa w azjatyckim stylu

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

To połączenie moich doświadczeń z kuchnią chińską, zainteresowań kuchnią japońską, a wszystko z aromatem polskich prawdziwków.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 1 duży seler
    - 5 dużych marchewek
    - 2 cebule
    - 4 liście kapusty pekińskiej
    - 4 ząbki czosnku
    - 1 cm korzenia imbiru
    - suszone chili w płatkach
    - 10 pieczarek
    - kilka suszonych prawdziwków
    - olej rzepakowy
    - olej sezamowy
    - sos sojowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ramen

Zupa grzybowa w azjatyckim stylu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku podgrzewamy kilka łyżek oleju rzepakowego z dodatkiem oleju sezamowego. Wrzucamy grubo pokrojoną cebulę i pieczarki pokrojone w ćwiartki. Doprawiamy sporą ilością soli. Podsmażamy na dużym ogniu na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek i imbir oraz chili wedle uznania. Wrzucamy obrany i pokrojony w kostkę seler, pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę i liście kapusty oraz suszone prawdziwki. Całość zalewamy ok. 1,5 l wody i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez ok. godzinę, po czym zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze przez ok. pół godziny. Wywar powinien mieć mocny grzybowy aromat. Bulion przecedzamy przez sitko, doprawiamy sosem sojowym wedle uznania i podajemy z ulubionym makaronem oraz podsmażonymi pieczarkami. Całość udekorować można sezamem.

Porady

Podaję to danie z domowej roboty makaronem, który wyciągam pałeczkami, następnie maczam w sosie sojowym i popijam grzybowym wywarem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Miso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować