Zupa grzybowa na indyczych szyjkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szyjki opłukać, zalać 2,5 litra zimnej wody, doprowadzić do wrzenia, zszumować, dodać ziele angielskie i liść laurowy, lekko posolić i gotować pod przykryciem na małym ogniu dopóki mięso nie zacznie łatwo odchodzić od kości.
Mięso i przyprawy wyjąć, a do gorącego wywaru włożyć zamrożone grzyby. Kiedy grzyby się zagrzeją, a wywar znów zacznie wrzeć, dodać startą włoszczyznę oraz obrane, opłukane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gotować na małym ogniu do miękkości składników.
Cebulę obrać, drobno posiekać, zrumienić na rozgrzanym maśle, dodać do zupy.
Całość doprawić solą, pieprzem i suszonym tymiankiem, zabielić kilkoma łyżkami kremówki (ilość według uznania), pogotować razem jeszcze 2-3 minuty.
Komentarze