Zupa grzybowa na indyczych szyjkach

0 (0 ocen)

Od dłuższego czasu chodziła za mną zupa grzybowa, a że jesienią zamroziłam sobie kilka porcji leśnych grzybów, więc śmiało mogłam ulec zachciance :)

Składniki:

  • 50 dag indyczej szyjki
    4 ziela angielskie
    liść laurowy
    sól
    35 dag mrożonych podgrzybków
    12 dag włoszczyzny utartej na wiórki (marchew, pietruszka, seler, por)
    45 dag ziemniaków
    suszony tymianek
    świeżo mielony pieprz
    łyżka masła sklarowanego
    mała cebulka
    kilka łyżek kremówki 30%

Zupa grzybowa na indyczych szyjkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szyjki opłukać, zalać 2,5 litra zimnej wody, doprowadzić do wrzenia, zszumować, dodać ziele angielskie i liść laurowy, lekko posolić i gotować pod przykryciem na małym ogniu dopóki mięso nie zacznie łatwo odchodzić od kości.
    Mięso i przyprawy wyjąć, a do gorącego wywaru włożyć zamrożone grzyby. Kiedy grzyby się zagrzeją, a wywar znów zacznie wrzeć, dodać startą włoszczyznę oraz obrane, opłukane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
    Gotować na małym ogniu do miękkości składników.
    Cebulę obrać, drobno posiekać, zrumienić na rozgrzanym maśle, dodać do zupy.
    Całość doprawić solą, pieprzem i suszonym tymiankiem, zabielić kilkoma łyżkami kremówki (ilość według uznania), pogotować razem jeszcze 2-3 minuty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy