Zupa grzybowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

W sezonie na grzyby nie może być lepszej zupy. Pachnąca lasem z dużą ilością grzybów leśnych z dodatkiem zielonej pietruszki. Poza sezonem można ją ugotować z grzybów mrożonych, będzie również doskonałą alternatywą dla barszczu czerwonego na wigilijnym stole, wtedy w przepisie pomijamy śmietanę.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 400 g grzybów leśnych u mnie świeże, ale mogą być mrożone
    2 suszone grzybki
    2 marchewki
    1 korzeń pietruszki
    biała część pora
    1/8 selera
    2 duże cebule
    2 łyżki masła
    sól, pieprz
    1 listek laurowy
    2 ziarenka ziela angielskiego
    300 g makaronu łazankowego lub kokardki
    natka pietruszki
    kwaśna śmietana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obrać i umyć, marchew pokroić w plasterki. Zalać 2 litrami wody, dodać przyprawy, wkruszyć suszone grzyby i ugotować wywar, w razie potrzeby uzupełniać płyn. Grzyby dokładnie oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle, a następnie dodać grzyby i smażyć, aż cała woda z grzybów odparuje. Z wywaru usunąć wszystkie warzywa oprócz marchewki, następnie dodać do niego grzyby i gotować jeszcze ok. 20 minut. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Zupę podawać z makaronem, posypaną pietruszką i z kleksem śmietany. Smacznego!

Porady

Jeżeli chcemy wywar możemy ugotować na skrzydełkach, jednak na Wigilię zupa musi być bez mięsa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Podgrzybki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować