Zupa grzybowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Aromatyczna zupa na suszonych prawdziwkach i drobiowym bulionie.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 20 suszonych kapeluszy prawdziwków
    2l bulionu drobiowego
    szklanka kwaśnej wiejskiej śmietany
    sól i pieprz do smaku

Zupa grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa grzybowa 1. Grzyby zalewam wodą i gotuję pod przykryciem na wolnym ogniu około 30 minut. Ugotowane grzyby odcedzam. Wywar spod grzybów zostawiam, do późniejszego użycia.
  • zupa grzybowa 2. Zimne grzyby kroję w paski wkładam do bulionu, wlewam 0,5l wywaru grzybowego i gotuję na wolnym ogniu około 30 minut. Pod koniec gotowania wlewam śmietanę i przyprawiam do smaku solą i pieprzem.
  • zupa grzybowa 3. Gorącą zupę podaję z domowym makaronem.

Porady

Zupę można podać z dowolnym makaronem np. razowym. Przepis na domowy makaron na żółtkach - https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/makaron-na-zoltkach

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy