Klasyczna zupa- moja ulubiona, wigilijna- ze świeżych lub mrożonych grzybów, podawana z makaronem. Zupa jest smaczna, sycąca i aromatyczna. Po prostu obłędna.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
500 g świeżych lub mrożonych grzybów (np. prawdziwki)
pół szkl suszonych grzybów - opcjonalnie ,
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
1,5 l bulionu warzywnego
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
1 marchewka
ok. 200 ml słodkiej śmietany 30- 36%
garść natki pietruszki
sól, pieprz , majeranek, koperek
1.Grzyby suszone zalać wodą minimum godzinę przed gotowaniem.
Grzyby mrożone - rozmrozić i odlać ewentualną wodę, świeże oczyścić.
Grzyby pokroić na kawałki, zalać wodą tak tylko żeby przykryła i na małym ogniu gotować ok 5 min, następnie odlać wodę. Grzyby ponownie zalać zimną wodą ( do przykrycia), zagotować i pozostawić na małym ogniu. Dodać obraną, umytą i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, sól i pieprz. Dodać grzyby suszone wraz z wodą oraz bulion. Gotować ok 10 -15min.
2.Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju z masłem. Dodać do gotującej się zupy. Doprawić majerankiem , koperkiem. Gotować jeszcze ok 5 minut.
W sporym kubku wymieszać śmietaną z 1/2 szklanki zupy, mieszaninę wlać do zupy i zamieszać. Doprawić do smaku oraz dodać natkę pietruszki.
Podawać z makaronem ugotowanym osobno. Smacznego :)
Porady
Zupę można podawać także z ziemniakami, można użyć wywaru drobiowego.
Komentarze