Zupa grzybowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Klasyczna zupa- moja ulubiona, wigilijna- ze świeżych lub mrożonych grzybów, podawana z makaronem. Zupa jest smaczna, sycąca i aromatyczna. Po prostu obłędna.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g świeżych lub mrożonych grzybów (np. prawdziwki)
    pół szkl suszonych grzybów - opcjonalnie ,
    1 duża cebula
    2-3 ząbki czosnku
    1,5 l bulionu warzywnego
    2 łyżki masła
    2 łyżki oleju
    1 marchewka
    ok. 200 ml słodkiej śmietany 30- 36%
    garść natki pietruszki
    sól, pieprz , majeranek, koperek

    oraz
    makaron ( najlepiej łazanki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby suszone zalać wodą minimum godzinę przed gotowaniem.
    Grzyby mrożone - rozmrozić i odlać ewentualną wodę, świeże oczyścić.
    Grzyby pokroić na kawałki, zalać wodą tak tylko żeby przykryła i na małym ogniu gotować ok 5 min, następnie odlać wodę. Grzyby ponownie zalać zimną wodą ( do przykrycia), zagotować i pozostawić na małym ogniu. Dodać obraną, umytą i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, sól i pieprz. Dodać grzyby suszone wraz z wodą oraz bulion. Gotować ok 10 -15min.
  • 2. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju z masłem. Dodać do gotującej się zupy. Doprawić majerankiem , koperkiem. Gotować jeszcze ok 5 minut.
    W sporym kubku wymieszać śmietaną z 1/2 szklanki zupy, mieszaninę wlać do zupy i zamieszać. Doprawić do smaku oraz dodać natkę pietruszki.
    Podawać z makaronem ugotowanym osobno. Smacznego :)

Porady

Zupę można podawać także z ziemniakami, można użyć wywaru drobiowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować