3 litry wody
1 pęczek włoszczyzny
70 dag kości schabowych
0,5 kilograma świeżych grzybów (prawdziwki, podgrzybki)
2 garście suszonych grzybów
1 cebula
1 pęczek natki pietruszki
masło do smażenia
kilka ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól do smaku
pieprz do smaku
słodka śmietanka do smaku
1.Kości opłukać, przełożyć do garnka i zalać wodą.
Zagotować.
Zebrać pianę.
Dodać obraną i opłukaną włoszczyznę.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodać liść laurowy i ziele angielskie.
Gotować na wolnym ogniu około 40 minut.
Grzyby opłukać.
Większe pokroić na kawałki.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło.
Usmażyć na nim grzyby razem z cebulą.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z wywaru wyjąć włoszczyznę i kości schabowe.
Marchewkę (tą wyjętą z wywaru) rozgnieść widelcem.
Do wywaru dodać przesmażone grzyby oraz te suszone.
Gotować jeszcze 20-30 minut.
Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i posiekać.
Dodać do zupy.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
W razie potrzeby zagęścić mieszaniną mąki i wody.
Na samym końcu wlać śmietankę do smaku oraz rozgniecioną widelcem marchewkę.
Komentarze