Zupa grzybowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

bardzo smaczna, bardzo aromatyczna

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 3 litry wody
    1 pęczek włoszczyzny
    70 dag kości schabowych
    0,5 kilograma świeżych grzybów (prawdziwki, podgrzybki)
    2 garście suszonych grzybów
    1 cebula
    1 pęczek natki pietruszki
    masło do smażenia
    kilka ziaren ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    słodka śmietanka do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kości opłukać, przełożyć do garnka i zalać wodą.
    Zagotować.
    Zebrać pianę.
    Dodać obraną i opłukaną włoszczyznę.
    Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Dodać liść laurowy i ziele angielskie.
    Gotować na wolnym ogniu około 40 minut.
    Grzyby opłukać.
    Większe pokroić na kawałki.
    Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
    Na patelni rozgrzać masło.
    Usmażyć na nim grzyby razem z cebulą.
    Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Z wywaru wyjąć włoszczyznę i kości schabowe.
    Marchewkę (tą wyjętą z wywaru) rozgnieść widelcem.
    Do wywaru dodać przesmażone grzyby oraz te suszone.
    Gotować jeszcze 20-30 minut.
    Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i posiekać.
    Dodać do zupy.
    Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    W razie potrzeby zagęścić mieszaniną mąki i wody.
    Na samym końcu wlać śmietankę do smaku oraz rozgniecioną widelcem marchewkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować