Zupa grzybowa

  • wyświetlono: 499 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Zupa grzybowa bez zagęszczania to jedna z wersji zupki wigilijnej.

  • 45min

Składniki




grzyby suszone 10- 15 kapeluszy
marchew 2 średnie szt
por 1/2 szt
natka pietruszki 1 pęczek
liść laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
masło
śmietana
mąka

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa grzybowa

  • 1. Marchew i por oczyszczamy, myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy ok 2 1/2 litra wody. Dodajemy przyprawy i ok 1/2 pęczka natki pietruszki.
    Grzyby zaparzamy wrzątkiem na ok 10 min, myjemy, obtaczamy w mące i leciutko podsmażamy a właściwie podduszamy na maśle ok 2 łyżki. Dodajemy grzyby do zupy. Solimy i gotujemy do miękkości. Doprawiamy do smaku.
    Na koniec dodajemy 1-2 łyżki śmietany.
    Podajemy z makaronem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilszkola_babcimama_mnie_nauczylazupaWigiliagrzyby suszone
 

Komentarze

Podobne przepisy

zupa grzybowa

Dodane przez: paolineczka

Zupa grzybowa

To wyjątkowa zupa o niepowtarzalnym...

Zupa

Dodane przez: JulkaTomeczek

Zupa grzybowa

Nie ma to jak pyszna, aromatyczna...

grzybowa z łazankami

Dodane przez: klementynka

Zupa grzybowa z łazankami

Delikatna zupa grzybowa to obowiązkowa...

zupa  grzybowa

Dodane przez: mariola1972

zupa grzybowa

w wielu regionach podaje się...

Wigilijna zupa grzybowa

Dodane przez: Ewelina Marcin

Wigilijna zupa grzybowa

Mocno grzybowa zupa ze świeżych,...

Grzybowa

Dodane przez: anetamlp

Zupa grzybowa

Najwspanialsza zupa grzybowa na...