Zupa grzybowa

0 (0 ocen)

  • 45 min

Zupa grzybowa bez zagęszczania to jedna z wersji zupki wigilijnej.

  • 45 min

Składniki:




  • grzyby suszone 10- 15 kapeluszy
    marchew 2 średnie szt
    por 1/2 szt
    natka pietruszki 1 pęczek
    liść laurowy
    ziele angielskie
    sól
    pieprz
    masło
    śmietana
    mąka

Zupa grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew i por oczyszczamy, myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy ok 2 1/2 litra wody. Dodajemy przyprawy i ok 1/2 pęczka natki pietruszki.
    Grzyby zaparzamy wrzątkiem na ok 10 min, myjemy, obtaczamy w mące i leciutko podsmażamy a właściwie podduszamy na maśle ok 2 łyżki. Dodajemy grzyby do zupy. Solimy i gotujemy do miękkości. Doprawiamy do smaku.
    Na koniec dodajemy 1-2 łyżki śmietany.
    Podajemy z makaronem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy