To sycąca porcja zdrowia na każdy dzień. Zupa gryczana to dowód na to, że tradycyjny krupnik może mieć zupełnie inny smak i aromat. Kasza gryczana w towarzystwie warzyw i aromatycznego lubczyku smakuje doskonale!!
30 min
Składniki:
Porcja rosołowa z kurczaka
Około 2- 2,5 litry wody
2 marchewki
Pietruszka
¼ korzenia dużego selera
Garść pokrojonego pora
Garść mrożonego groszku
Około 1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
2-3 łyżki suszonego lubczyku
Kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych
Sól, pieprz
Zupa gryczana z warzywami i lubczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.. Porcję rosołową zalej wodą i wrzuć ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj na wolnym ogniu około 20 minut. Następnie wyjmij mięso i dodaj obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę i selera. Wrzuć także pora i groszek. Zupę gotuj aż warzywa będą miękkie. Na końcu wsyp lubczyk i dopraw solą oraz pieprzem. Zupę podawaj z kaszą.
Komentarze