Zupa groszkowa

0 (0 ocen)

  • 50 min

Gdy za oknem szaro i zimno, stawiam na rozgrzewające i zupy. Ta, na bazie domowego bulionu i zielonego groszku jest delikatna i bardzo smaczna.

  • 50 min

Składniki:

  • -2 ćwiartki z kurczaka
    -4 l wody
    -1 pęczek włoszczyzny (z natką pietruszki i selera)
    -1 opakowanie (450 g) mrożonego, zielonego groszku
    -250 g śmietany 18%
    -5 ziarenek pieprzu
    -3 ziarna ziela angielskiego
    -3 liście laurowe
    -1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej
    -pieprz czarny mielony

Zupa groszkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ćwiartki oczyszczamy, myjemy, zalewamy wodą. Zagotowujemy, gdy się wyszumują zdejmujemy pianę. Wrzucamy obraną włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz ziarnisty. Gotujemy 30 minut na wolnym ogniu.
  • 2. Po tym czasie wyławiamy włoszczyznę (marchewki zostawiamy) i wsypujemy groszek oraz przyprawę uniwersalną. Gotujemy 10 minut.
  • 3. Następnie zupę doprawiamy pieprzem, dokładnie mieszamy. Śmietanę hartujemy mieszając ją na misce z jedną łyżką wazową zupy. Wlewamy do zupy, ciągle mieszając zawartość garnka. Zupę zdejmujemy z ognia, podajemy z makaronem. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy