Zupa grochówka

0 (0 ocen)

Szybsza wersja grochówki, równie smaczna.

Składniki:

  • 3 litry zimnej wody
    5 garści grochu łuskanego
    700 gram obranych ziemniaków
    sól, pieprz, wegeta, maggi, zioła prowansalskie do smaku

    zasmażka:
    2 łyżki margaryny
    2 płaskie łyżki mąki pszennej
    1/2 szklanki wody zimnej

    Grzanki:
    1 bułka pszenna
    2 łyżki margaryny

Zupa grochówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • groch 1. Groch łuskany kilka razy przepłukać, zalać wodą gotować do momentu gdy będzie al dente, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, Przyprawić solą, pieprzem, wegetą, maggi oraz ziołami prowansalskimi.
  • zasmażka 2. W momencie gdy groch i ziemniaki będą miękkie, przyrządzić zasmażkę: margarynę rozpuścić, dodać mąkę pszenną, smażyć ok 2-3 minuty, energicznie mieszając łyżką drewnianą. Wlać wodę, a po chwili chochlę zupy, w celu zahartowania zasmażki.
  • zasmażanie zupy 3. Zasmażkę wlać do całości zupy. Przyprawić do smaku pieprzem, solą i maggi. Zupę zagotować.
  • grzanki 4. Sporządzić grzanki: bułkę pokroić w kostkę, przysmażyć na tłuszczu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy