Zupa grochowa z pulpecikami

0 (0 ocen)

Idealna zupa na zimowe powroty z pracy. Świetnie smakuje odgrzewana, jest sycąca, więc nie trzeba drugiego dania. Polecam :)

Składniki:


  • Zupa:
    3 ziemniaki
    2 marchwie
    Kawałek selera
    400 g grochu, połówki
    Sól i pieprz do smaku
    1 łyżka majeranku
    0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
    0,25 łyżeczki imbiru
    Ew. papryka słodka i ostra
    Pulpeciki:
    0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
    1 jajko
    3 łyżki płatków jaglanych
    1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    Sól i pieprz

Zupa grochowa z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Ziemniaki, marchew i seler obrać, omyć i pokroić w kostkę. Ziemniaki w grubszą, seler drobniutko.

    Wrzucić warzywa do garnka, wlać wodę, wsypać opłukany groch i gotować do miękkości warzyw.

    Mięso mielone wrzucić do miski, dodać jajko i płatki jaglane, wsypać przyprawy, wyrobić całość na jednolitą masę. Uformować malutkie pulpeciki, wrzucić na osolony wrzątek, gotować 10 minut.

    Następnie wyjąc łyżką cedzakową i przełożyć do zupy. Zupę doprawić solą, pieprzem, majerankiem, gałką i imbirem. Gotować jeszcze 10 minut na małym ogniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy