Zupa fasolowa z makaronem

4.5 (196 ocen)

  • 30 min

Pyszna zupa z mojego dzieciństwa. Każdy kto je u mnie tą zupe prosi o dokładkę.

  • 30 min

Składniki:

  • Do wywaru: marchew, pietruszkę kawałek selera,
    2 kostki rosołowe drobiowe

    600g fasoli '' Jaś"

    400g boczku wędzonego

    Sól, pieprz, trochę magii do smaku

    Na makaron: 300 dag mąki,
    2 jajka
    woda lub mleko
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa fasolowa z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę namoczyć na noc w 1 l wody. Następnie, wyjąc z wody, obrać ją ze skóry, włożyć spowrotem i gotować w tej samej wodzie co się moczyła przez ok. 30 min. ( można nie obierać fasolkę, lecz po ugotowaniu przestrzeć przez sitko i bedzie ten sam efekt )
    Zrobić makaron: mąkę przesiać, dodać jajka i wodę lub mleko tyle by zebrać mąkę i zagnieć ciasto. Wyrabiać aby ciasto było gładkie, rozwałkować i zostawić do przeschnięcia na ścierce.
    Ugotować wywar z warzyw : oczyszczone warzywa zalać 2,5 l wody i gotować ok pół godziny. Dodać do niego kostki. Fasolkę zmiksować by miała gładką konsystencję bez grudek ( lub tak jak wyżej napisane, nie obraną przetrzeć przez sitko ) i dodać ją do wywaru. Posolić.
    Pokroić makaron w nitki i gotować w wywarze.
    Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, można dodać trochę smalcu jeśli z boczku mało się wytopiło. Następnie dodać do zupy. Doprawić solą, magii, pieprzem do smaku.
    Smacznego.

Porady

Wywaru z fasolą powinno być tak ok 2,5l ponieważ później zupa z tym makaronem gęstnieje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować