Zupa grochowa z makaronem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Grochówka na bogato - gęsta, z makaronem, dużą ilością szynki i majerankiem.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Skrawki szynek (najlepiej z dużą ilością wędzonki) - 400g
    Makaron (u mnie małe kolanka) - 200g
    Marchew - 1szt
    Pietruszka - 1szt
    Cebula - 1szt
    Liście laurowe - 4szt
    Ziele angielskie - 4szt
    Pieprz ziarno - 1/2 łyżeczki
    Sól i pieprz - do smaku
    Majeranek - 1 łyżka
    Olej - 1 łyżka
    Mąka - 2 łyżki (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Grochówka

Zupa grochowa z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do zupy użyłam skrawków wędlin - były tam kawałki szynek i kiełbasy. Można także użyć boczku. Kroimy wędliny w nieduże kawałki.
    Marchew i pietruszkę kroimy w plasterki, a cebulę w piórka.
    Na oleju przesmażamy wędliny, co jakiś czas mieszając, aż będą lekko zarumienione. Dodajemy pokrojone warzywa - marchew, pietruszkę i cebulę i smażymy jeszcze kilka minut.
    Wędliny i warzywa zalewamy około 2l wody. Dodajemy liście, ziele angielskie, pieprz.
    Groch płuczemy pod bieżącą wodą i również dodajemy do zupy. Całość gotujemy, aż groch będzie miękki - około 30-40 minut.
    Teraz dodajemy makaron i gotujemy do miękkości. Na końcu zupę doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
    Opcjonalnie, do zupy można zrobić zasmażkę. Mąkę prażymy na suchej patelni, aż będzie lekko zarumieniona. Dodajemy do gotującej się zupy i mieszamy.
    Zupa jest pyszna na świeżo, a następnego dnia nawet lepsza ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch Makaron

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować