Zupa grochowa z kabanosem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dziś poniedziałek u nas nie ma pomidorowej z rosołu, lecz grochówka na życzenie córci która do mnie przyjechała. A że uwielbia moją grochówkę to spełniłam jej życzenie.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg podudzia z kurczaka,
    190 g kabanosy wieprzowe,
    1 marchew 50 g,
    1 liść laurowy,
    6 małych ziarenek ziela angielskiego,
    2 łyżki suszonej włoszczyzny ( mam swojską od mamy ),
    0,5 łyżeczki cukru,
    2,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
    8 - 10 ziemniaków ( w zależności od gęstości zupy ),
    400 g grochu łuskanego połówki,
    1 łyżka majeranku,
    0,5 łyżki suszonego lubczyku,
    0,5 łyżki suszonej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa grochowa z kabanosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Na początek do dużego garnka wlać dwa i pół litra wody dodać podudzia kurczaka ( mogą być mrożone ) oraz wkroić dowolnie marchew, zagotować a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu w czasie gotowania zdjąć powstałe szumowiny. W trakcie gdy wywar z podudziami się gotuje dodać suszoną włoszczyznę, wsypać przyprawę uniwersalną i dodać ziela angielskie oraz liść laurowy. Jak podudzia są już miękkawe wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i wsypać groch, zamieszać i na wolnym ogniu gotować do miękkości ziemniaków oraz grochu.
  • zupa 2. Gdy w gotującej się na wolnym ogniu zupie ziemniaki i groch są już miękkie, wsypać majeranek zamieszać i nadal gotować na wolnym ogniu przez chwilę a w międzyczasie pokroić na małe krążki kabanosy, przełożyć je na suchą rozgrzaną patelnię i przez chwilę podsmażyć na lekko rumiany kolor co jakiś czas mieszając. Podsmażone kabanosy dodać do gotującej się zupy i jeszcze chwile pogotować również na wolnym ogniu.
  • zupa 3. Jak już gotująca się zupa przeszła zapachem dodanych podsmażonych kabanosów wtedy wsypać suszony lubczyk, cukier dla lepszego smaku zupy oraz suszona natkę pietruszki, zamieszać i lekko zagotować. Ugotowana zupę zdjąć z ognia.
  • zupa 4. Ugotowana jeszcze gorącą zupę można przed podaniem posypać świeżo zmielonym pieprzem naturalnym. Zupka wyszła przepyszna taka jaka lubi moja córeczka gęsta i aromatyczna a gdy zostanie na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsza. Dodanie kabanosa fajnie skomponowało się z grochem i jak ja to mówię nie zawsze musi być boczek aby grochowa wyszła smaczna wystarczy tylko dobrze ugotować z sercem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować