Zupa grochowa z bekonem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 6 osób

Dzisiaj czas na grochówkę! Lubicie? Mój mąż bardzo....gdy pytam go jaka zupę przygotować na pierwsze danie to praktycznie zawsze słyszę odpowiedź ,,grochówkę” :)

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • groch łuskany 400 g,

    marchew 2 szt,

    ziemniaki 2 szt,

    pietruszka 1 szt,

    cebula pół szt,

    boczek 15 dag,

    koper siekany 3 łyżki,

    liść laurowy 3 szt,

    ziele angielskie mielone szczypta,

    kminek mielony 1 łyżka,

    zioła prowansalskie pół łyżeczki,

    oregano 1/4 łyżeczki,

    sol i pieprz do smaku,

    czosnek 1 ząbek,

    olej do smażenia,

Zupa grochowa z bekonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch płuczemy w zimnej wodzie i moczymy przez noc. Następnie zmieniamy wodę z grochu. Dodajemy liście laurowe, kminek i ziele angielskie. Gotujemy na półtwardo. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę oraz ziemniaki. Przyprawiamy do smaku. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie.

    Cebule drobno kroimy i podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojony w kostkę boczek i smażymy na rumiany kolor i dodajemy do zupy. Na koniec dodajemy do zupy posiekany koperek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy