Dzisiaj czas na grochówkę! Lubicie? Mój mąż bardzo....gdy pytam go jaka zupę przygotować na pierwsze danie to praktycznie zawsze słyszę odpowiedź ,,grochówkę” :)
Zupa grochowa z bekonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Groch płuczemy w zimnej wodzie i moczymy przez noc. Następnie zmieniamy wodę z grochu. Dodajemy liście laurowe, kminek i ziele angielskie. Gotujemy na półtwardo. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę oraz ziemniaki. Przyprawiamy do smaku. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie.
Cebule drobno kroimy i podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojony w kostkę boczek i smażymy na rumiany kolor i dodajemy do zupy. Na koniec dodajemy do zupy posiekany koperek.
Komentarze