ZUPA GROCHOWA

5 (167 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszna i rozgrzewająca zupa. Na wędzonce domowej smakuje wybornie.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki grochu, mogą być połówki
    20-30 dag mięsa
    Wędzone żeberka lub kiełbasa czosnkowa
    Kawałek wędzonego boczku
    2-3 marchewki
    1 pietruszka
    Kawałek selera
    1 cebula
    Kawałek pora
    1-2 łodygi selera naciowego
    Kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę
    Cząber i tymianek
    2-3 listki laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    przyprawa uniwersalna
    Pieprz mielony
    2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa grochowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch, opłukać i namoczyć na noc.
    Mięso, kostkę wędzoną, ew mocno czosnkową kiełbasę zalać zimną wodą, dodać marchewki, pietruszkę, kawałek selera, por, seler naciowy, zagotować, zebrać szumowiny, zmniejszyć ogień, dodać groch, 2-3 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, przyprawa uniwersalna, pieprz, 2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany.
    Gotować do miękkosci mięsa i grochu . Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i przesmażony boczek wędzony pokrojony w kostkę razem z cebulką bez tłuszczu.
    Zupę przyprawić do smaku w/w przyprawami..
    Marchew i seler wyjąć z zupy, utłuc tłuczkiem lub pokroić w kosteczkę i znów dodać do zupy a pietruszkę, i pora wyrzucam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch Wędzonka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Wędzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować