zupa grochowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Domowa grochówka rozgrzewa i syci, a jej przygotowanie zabiera tylko chwilę i zapewniam Was, że nie wymaga żadnych wyjątkowych umiejętności kulinarnych. Doskonała zupa na jesienno - zimowe chłody.

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 1/2 kg łuskanego grochu
    2 litry wody
    1/2 kg ziemniaków
    500 g wędzonej kiełbasy
    1 duża cebula
    2-3 ząbki czosnku
    1 duży liść laurowy
    6 kulek ziela angielskiego
    1 czubata łyżka majeranku
    sól, pieprz

Zupa grochowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch płuczę na sitku i zalewam zimną wodą, dodaję czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Doprowadzam do wrzenia i gotuję około 20 minut (łuskanego grochu nie trzeba wcześniej namaczać ani bardzo długo gotować). W tym czasie obieram ziemniaki i kroję w kostkę, po 20 minutach dodaję ziemniaki do gotującego się grochu.
    Cebulę drobno siekam i podsmażam na niewielkiej ilości oleju, zeszkloną wrzucam do garnka z grochem i ziemniakami. Kiełbasę kroję w półplasterki, podsmażam i również dodaję do zupy. Całość doprawiam solą, pieprzem i majerankiem, gotuję około 30 minut. Po tym czasie zupa grochowa jest gotowa do jedzenia, jednak najlepiej smakuje następnego dnia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy