ZUPA GROCHOWA

0 (0 ocen)

Tradycyjna zupa pożywna sycąca i rozgrzewająca

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    500 G kości wędzonych
    300 G wędzonego boczku
    1 opakowanie grochu łuskanego
    2 małe marchewki
    1 pietruszka
    Ćwiartka selera
    Biała część pora
    5 ziemniaków
    2 cebule
    5 ząbków czosnku
    3 liście laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    2 łyżki Vegety
    1 łyżka majeranku

Zupa grochowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONANIE :
    Kości dokładnie myjemy i zalewamy wodą do przykrycia , wkładamy ziele angielskie i liście laurowe oraz opakowanie grochu , wstawiamy do gotowania i gotujemy aż do miękkości. W między czasie obieramy marchew pietruszkę seler i ścieramy na tarce jarzynowej . Ziemniaki i cebule obieramy i kroimy w kostkę. Por na pół o w talarki. Gdy kości są już miękkie to je wyjmujemy i dokładamy włoszczyznę i ziemniaki , gotujemy . Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na suchej patelni aby wytopił się własny tłuszczyk dokładamy do boczku cebule i smażymy do miękkości , dokładamy do zupy. Czosnek przeciskamy przez praskę dodajemy do zupy majeranek . Z wyjętych kości skubiemy mięsko jeśli trzeba to jeszcze je siekamy i dokładamy do zupy , doprawiamy do smaku . Gotowe smacznego

Porady

Do zupy mozna dodać zasmażkę z masła i mąki . Ja jednak tego nie robię

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy