Zupa grochowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • -paczka grochu łuskanego
    -marchew
    -pietruszka
    -seler
    -kawałek kiełbasy wędsonej
    -10 dag boczku wędzonego
    -kilka ziemniaków
    -kostka rosołowa
    -przyprawy
    -2 łyżki mąki
    -ząbek czosnku

Zupa grochowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch moczymy kilka godzin. Następnie gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając (lub przywierać). Po godzinie dodajemy obrane warzywa, ziemniaki i kostkę rosołową. Kiełbasę kroimy w kostkę i również dodajemy do zupy - można przesmażyć na patelni. Boczek kroimy w kostkę i smażymy, dodajemy mąkę, sporządzamy zasmażkę, zagęszczamy nią zupę. Całość przyprawiamy odciśniętym boczkiem, pieprzem i solą. Można również zupę przyrządzić bez zasmażki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy