Zupa grecka

0 (0 ocen)

Pyszna , pożywna zupa .Polecam zwłaszcza amatorom soczewicy .

Składniki:

  • 2 l bulionu warzywnego

    2 szklanki czerwonej soczewicy

    2 duże marchewki

    200 ml passaty pomidorowej

    1 duża cebula

    3 ząbki czosnku

    3 łyżki oliwy z oliwek

    szczypta oregano

    szczypta harissy

    100 g sera feta

    sól , pieprz

Zupa grecka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę grubo posiekać i zeszklić na łyżce oliwy z oliwek .

    Po chwili dodać obrane , umyte i pokrojone w kostkę marchewki .

    Całość smażyć ok. 5 minut .

    Następnie do garnka wlać 2 l bulionu warzywnego , przełożyć do niego zawartość patelni i gotować ok. 15 minut .

    Pod koniec gotowania do zupy wlać passatę .

    Doprawić solą , pieprzem , oregano i harissą .

    Do garnka dodać przeciśnięty przez praskę czosnek .

    Zupę podawać z pokrojonym w kostkę serem feta .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy