Zupa gołąbkowa z pulpecikami

4.5 (143 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszna i sycąca zupka która w smaku przypomina tradycyjne gołąbki

Składniki:

  • 1 marchewka
    1 mała pietruszka
    1/2 selera
    1 mały por
    1/2 białej kapusty
    100 g ryżu
    kostka rosołowa
    pęczek koperku
    2 łyżki koncentratu pomidorowego

    Pulpety:
    50 dag mięsa mielonego
    sól, pieprz
    łyżeczka przyprawy do kurczaka
    łyżeczka czosnku granulowanego
    1 jajko
    mąka do obtoczenia
    4 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa gołąbkowa z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w kostkę a kapustę ścieramy na szatkownicy lub kroimy w małe paski. Warzywa zalewamy 2 litrami wody, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy do miękkości. Ryż gotujemy w osolonym wrzątku.
  • 2. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i czosnkiem. Do mięsa wbijamy jajko i dokładnie wyrabiamy. Formujemy małe pulpety, obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju. Do ugotowanych warzyw dodajemy ryż i pulpety. Gotujemy na małym ogniu jeszcze około 10 minut. Zaprawiamy koncentratem pomidorowym i posypujemy posiekanym koperkiem. W razie potrzeby zupę można zagęścić mąką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować