Zupa gołąbkowa z młodej kapusty

4.5 (152 ocen)

Pyszna i sycąca zupa, która w smaku przypomina tradycyjne gołąbki.

Składniki:

  • 1/2 główki młodej kapusty
    400 g mięsa mielonego np. z szynki
    100 g ryżu
    cebula
    marchew
    kawałek selera
    1/2 l bulionu drobiowego
    puszka krojonych pomidorów
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    ząbek czosnku
    łyżka papryki słodkiej
    sól
    pieprz
    3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Zupy Gołąbki

Zupa gołąbkowa z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W większym garnku o grubym dnie rozgrzać olej, zeszklić posiekaną cebulę, dodać czosnek, startą na grubych oczkach marchew i selera oraz mięso mielone. Całość doprawić solą, pieprzem i papryką. Usmażyć. Wsypać ryż i smażyć ok 2 minuty od czasu do czasu mieszając. Wlać 1/2 l gorącego bulionu lub wody, gotować ok 10 minut. Dodać pomidory, koncentrat i poszatkowaną kapustę. Wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku i gotować do miękkości (ok 20 minut). W zależności d upodobań można dolać trochę więcej bulionu lub wody. Ja wolę taką gęstą zupę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Mięso Młoda kapusta Pomidor Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować