Oj tak! Zobaczyliśmy kaszankę w ladzie i od razu zapragnęliśmy. Tym bardziej, że pierwszy raz spotkaliśmy się w wersji z bazylią i papryką. Na jej bazie powstała zupa, smaczna , syta i mega aromatyczna.
35 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
250-300 g młodej kapusty
3 pętka białej kaszanki z bazylią i papryką
1 cebula
1 słoik sosu pomidorowego z bazylią
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka mielonej papryki
1,2 l bulionu warzywnego
3 łyżki kaszy pęczak
koperek
sól, pieprz
Zupa gołąbkowa na kaszance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszankę obieramy z osłonki, kroimy na plasterki i smażymy na rozgrzanym oleju razem z posiekaną cebulą. Następnie dodajemy sos, mieszamy i zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy przyprawy.
Do zupy wrzucamy poszatkowaną kapustę, kaszę i gotujemy do miękkości tych składników.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym koperkiem.
Komentarze