Zupa fasolowo czosnkowa

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Idealna zupa jesienno - zimowa. Wyjątkowo aromatyczna poprzez dodanie pieczonego czosnku. Smakuje pyszne z odrobiną kwaśnej śmietany.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - biała fasolka: 2 puszki
    - główka czosnku: 1 sztuka
    - bulion mięsny lub warzywny: 850 mililitrów
    - cebula: 1 sztuka
    - tymianek: 1 łyżka
    - majeranek: 1 łyżeczka
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - natka pietruszki: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa fasolowo czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podziel główkę czosnku na ząbki, odłóż 3 sztuki. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. W naczyniu żaroodpornym ułóż ząbki czosnku (w łupinach), posyp je solą i pieprzem, skrop 1 łyżką oliwy. Wymieszaj aby czosnek pokrył się oliwą. Zapiekaj przez około 20-25 minut, aż czosnek będzie miękki. Wyjmij z piekarnika, następnie poczekaj aż ostygnie i obierz czosnek z łupin.
  • 2. W garnku rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż pokrojoną w talarki cebulę o raz drobno posiekane 3 ząbki czosnku (odłożone wcześniej). Dodaj majeranek, tymianek, sól i pieprz do smaku, wymieszaj. Dodaj odsączoną z puszki fasolkę i pieczony czosnek, podsmaż jeszcze przez chwilę.
  • 3. Do garnka wlej bulion i gotuj całość na wolnym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij zupę z ognia, ostudź trochę i zmiksuj na gładko. W razie potrzeby dopraw tymiankiem, solą i pieprzem. Zupę podawaj posypaną natką pietruszki, opcjonalnie z łyżeczką kwaśnej śmietany. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować