Zupa fasolowa z salami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Rozgrzewająca zimowa zupa

  • 45 min

Składniki:

  • 200 g salami
    4 ziemniaki
    4 ząbki czosnku
    1 duża czerwona cebula
    3 połówki kolorowej papryki
    2 marchewki
    olej
    1,5 l bulionu warzywnego
    sól
    pieprz
    wędzona papryka mielona
    majeranek
    puszka czerwonej fasoli

Zupa fasolowa z salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa fasolowa z salami 1. Czosnek drobno posiekałem. Cebulę pokroiłem w cienkie piórka. Papryki po oczyszczeniu pociąłem w paski. Ziemniaki i marchewkę pokroiłem w kostkę, kiełbasę w plasterki.

    W garnku z grubym dnem rozgrzałem 3 łyżki oleju. Wrzuciłem czosnek, smażyłem, aż lekko się zrumienił. Dodałem cebulę, podsmażyłem. Dodałem ziemniaki i marchewkę, mieszałem podsmażając ok. 3 min. Następnie dodałem paprykę i plasterki kiełbasy, oprószyłem przyprawami. Dusiłem ok. 3 minuty. Całość zalałem gorącym bulionem warzywnym.

    Gotowałem pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut. Doprawiłem solą, pieprzem, papryką wędzoną i majerankiem. Pod koniec gotowania dodałem osaczoną z zalewy i lekko przepłukaną fasolę. Zupę podgrzałem, nie gotując jej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy