Zupa fasolowa z porem i czosnkową kiełbasą

0 (0 ocen)

  • 10 godz.

Danie kuchni francuskiej. Smak fasoli ,pora ,czosnku przeplatany z bazyliowym pistou ,po prostu pycha!

  • 10 godz.

Składniki:


  • 200 g drobnej białej fasoli
    2 łyżki masła
    150 g bekonu
    2 ząbki czosnku
    por (biała część)
    2-3 gałązki selera naciowego
    2 marchewki
    1,5 l bulionu drobiowego
    liść laurowy
    250 g kiełbasy czosnkowej
    Pistou:
    pęczek świeżej bazylii
    ząbek czosnku
    3 łyżki startego parmezanu
    50-60 ml oliwy z oliwek

Zupa fasolowa z porem i czosnkową kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę wsypujemy do miski i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na noc. Rano fasolę płuczemy pod zimną wodą i osączamy. W garnku rozpuszczamy masło ,smażymy pokrojony w paski bekon ,czosnek (zmiażdżony praską) ,pora pokrojonego na cienkie talarki ,seler (cienko pokrojony) oraz marchew pokrojoną w drobną kostkę. Zalewamy bulionem ,dodajemy listek laurowy i fasolę ,zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Gotujemy pod przykryciem do miękkości fasoli.

    Kiełbasę kroimy na grube kawałki i smażymy na patelni. Podajemy ją do rozlanej już w talerze zupy razem z pistou.
  • 2. Pistou:

    Listki bazylii ,pokrojony czosnek ,parmezan i oliwę miksujemy razem do momentu uzyskania gładkiej ,jednolitej masy.

    Pistou dodajemy jako ostatni składnik do zupy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy