REKLAMA

Zupa fasolowa z porem i czosnkową kiełbasą

wyświetlono: 362 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Danie kuchni francuskiej. Smak fasoli ,pora ,czosnku przeplatany z bazyliowym pistou ,po prostu pycha!

opublikowany: 02.01.2015
Udostępnij Pinterest
  • 10 godz.

Składniki:


  • 200 g drobnej białej fasoli
    2 łyżki masła
    150 g bekonu
    2 ząbki czosnku
    por (biała część)
    2-3 gałązki selera naciowego
    2 marchewki
    1,5 l bulionu drobiowego
    liść laurowy
    250 g kiełbasy czosnkowej
    Pistou:
    pęczek świeżej bazylii
    ząbek czosnku
    3 łyżki startego parmezanu
    50-60 ml oliwy z oliwek
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę wsypujemy do miski i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na noc. Rano fasolę płuczemy pod zimną wodą i osączamy. W garnku rozpuszczamy masło ,smażymy pokrojony w paski bekon ,czosnek (zmiażdżony praską) ,pora pokrojonego na cienkie talarki ,seler (cienko pokrojony) oraz marchew pokrojoną w drobną kostkę. Zalewamy bulionem ,dodajemy listek laurowy i fasolę ,zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Gotujemy pod przykryciem do miękkości fasoli.

    Kiełbasę kroimy na grube kawałki i smażymy na patelni. Podajemy ją do rozlanej już w talerze zupy razem z pistou.
  • 2. Pistou:

    Listki bazylii ,pokrojony czosnek ,parmezan i oliwę miksujemy razem do momentu uzyskania gładkiej ,jednolitej masy.

    Pistou dodajemy jako ostatni składnik do zupy.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Skotka IMG_4402

Zupa fasolowa z kiełbasą

Zima w pełni, więc i zupa fasolowa przynajmniej raz musi zagościć na moim stole.

kategoria: Zupy opublikowany: 18.02.2017 | wyświetlono: 6985 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 2
Dodane przez: migotka28 migotka28

Zupa fasolowa

Pożywna i rozgrzewająca zupka fasolowa z dodatkiem wędzonego boczku i majeranku.

kategoria: Zupy opublikowany: 22.04.2015 | wyświetlono: 2721 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE