Zupa fasolowa z pesto

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Zupa fasolowa z pesto jest bardzo zdrowa i pożywna,więc gotuje ją dla mojej rodziny.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • Na zupę:
    1 szklanka szuchej fasoli Piękny Jaś
    500-600ml bulionu z warzyw
    2 średnie marchewki
    1 łyżka oliwy
    1 średnia cebula
    2 łyżki mąki pszennej
    sól
    pieprz

    Na pesto:
    zmiksowane blenderem: garść rukoli (lub bazylii)
    3 łyżki startego parmezanu
    1 łyżeczka orzeszków pinii (lub pestek dyni)
    4 łyżki oliwy
    1/2 małego ząbku czosnku
    sól
    pieprz

Zupa fasolowa z pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę opłukać, zalać zimną wodą i zostawić na noc do namoczenia. Ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła, doprawiając solą do smaku.W drugim, większym garnku zagotować 500 ml bulionu i dodać marchewkę-obraną i pokrojona w cienkie paseczki i ugotowac ja do miękkości.
  • 2. Na patelni na oliwie zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, dodać mąkę i chwilę razem podsmażyć mieszając. Zdjąć z ognia i dolewać po jednej łyżce bulionu (w sumie około 10 - 15 łyżek), mieszając aż mąka się w nim rozprowadzi.
  • 3. Zawartość patelni wlać do garnka z bulionem i marchewką, następnie dodać ugotowaną fasolkę wraz z wywarem.Zupę zagotować i doprawić solą oraz pieprzem.Zupę fasolową podajemy gorącą i skropioną pesto oraz z dodatkiem pieczywa.

Porady

Jeśli chcemy otrzymać mniej gęstą zupę, dolewamy więcej bulionu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy