Pyszna, bardzo syta zupa, a zarazem prosta w przygotowaniu. Doskonale rozgrzewa. Idealna w sezonie jesienno – zimowym, ale nie tylko.
40 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
Składniki:
ok. 200 g piersi z indyka,
ok. 100 g boczku gotowanego,
ok. 2 litry wody,
ok 300g fasoli Jaś,
ok. 150 g dyni Hokkaido,
½ średniej żółtej papryki,
½ średniej czerwonej papryki,
2 duże ziemniaki,
4-5 plasterków pora,
1 łyżeczka posiekanej natki selera,
1 łyżeczka posiekanej natki lubczyku,
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
1 łyżeczka majeranku
½ łyżeczki cząbru,
łyżeczka naturalnej Vegety,
sól, pieprz, ostra i słodka papryka do smaku,
olej rzepakowy,
Zupa fasolowa z dynią i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę namoczyć na noc, a następnie odcedzić.
Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć fileta pokrojonego w kostkę oraz pokrojony boczek.
Fasolę zalać wodą, gotować ok 10 min, następnie dodać podsmażone mięso z boczkiem oraz ziemniaki pokrojone w kostkę.
Gdy ziemniaki będą na wpół miękkie dodać obraną, pokrojoną w kostkę dynię i gotować do miękkości. Pod koniec dodać pokrojoną paprykę, pora, majeranek, cząber, naturalną Vegetę oraz drobno pokrojone natki selera, lubczyku, pietruszki i jeszcze chwilę podgotować ok 5 min. Jeśli jest potrzeba doprawić do smaku.
Smacznego!
Porady
Do zupy możemy tez przygotować zasmażkę aby ja zagęścić lub dodać śmietany.
Komentarze