Zupa fasolowa z dynią i papryką

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Pyszna, bardzo syta zupa, a zarazem prosta w przygotowaniu. Doskonale rozgrzewa. Idealna w sezonie jesienno – zimowym, ale nie tylko.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    ok. 200 g piersi z indyka,
    ok. 100 g boczku gotowanego,
    ok. 2 litry wody,
    ok 300g fasoli Jaś,
    ok. 150 g dyni Hokkaido,
    ½ średniej żółtej papryki,
    ½ średniej czerwonej papryki,
    2 duże ziemniaki,
    4-5 plasterków pora,
    1 łyżeczka posiekanej natki selera,
    1 łyżeczka posiekanej natki lubczyku,
    1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
    1 łyżeczka majeranku
    ½ łyżeczki cząbru,
    łyżeczka naturalnej Vegety,
    sól, pieprz, ostra i słodka papryka do smaku,
    olej rzepakowy,
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa fasolowa z dynią i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę namoczyć na noc, a następnie odcedzić.
    Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć fileta pokrojonego w kostkę oraz pokrojony boczek.
    Fasolę zalać wodą, gotować ok 10 min, następnie dodać podsmażone mięso z boczkiem oraz ziemniaki pokrojone w kostkę.
    Gdy ziemniaki będą na wpół miękkie dodać obraną, pokrojoną w kostkę dynię i gotować do miękkości. Pod koniec dodać pokrojoną paprykę, pora, majeranek, cząber, naturalną Vegetę oraz drobno pokrojone natki selera, lubczyku, pietruszki i jeszcze chwilę podgotować ok 5 min. Jeśli jest potrzeba doprawić do smaku.
    Smacznego!

Porady

Do zupy możemy tez przygotować zasmażkę aby ja zagęścić lub dodać śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło

Podobne przepisy

To może cię zainteresować