Zupa fasolowa z bobem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Letnia, lekka zupa warzywna z fasolką i bobem w roli głównej. Zupę zrobimy bardzo szybko. Jest syta. Możemy zabrać ja do pracy, będzie idealna na lunch. Bardzo lubię takie sezonowe zupy. Tak niewiele trzeba a można wyczarować coś pysznego.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g bobu
    300 g fasolki szparagowej żółtej
    koper i natka pietruszki
    5 dkg sera feta
    125 ml śmietany 30 %
    1,5 litra bulionu warzywnego
    2 ziemniaki
    1 cebula
    masło klarowane
    1 liść laurowy
    2 ziele angielskie
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ser

Zupa fasolowa z bobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do gotującej wody osolonej wrzucam bób i gotuję 5 minut, ma być aldente. Odcedzam i przelewam zimną wodą. Obieram go z łupinek. W garnku na maśle przesmażam pokrojoną cebulę. Dodaje obrane i pokrojone ziemniaki w paski i dalej przesmażam. Wlewam bulion, dodaję pokrojoną fasolkę, liść laurowy, ziele i gotuję 15 minut aż fasola będzie miękka. Na końcu dodaję bób, wlewam śmietanę, dodaję pokrojona natkę, koper, doprawiam solą, pieprzem. Zupę podaję z serem feta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Fasola Feta Sery Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować