Zupa fasolowa po monastersku

0 (0 ocen)

  • 45 min

Wyjątkowo pyszna zupa, idealna dla wegan! Jest gęsta, aromatyczna i wyjątkowo lekka.Tradycyjnie zagryza się ją surowymi ostrymi zielonymi papryczkami ale to nie na moje podniebienie ;) Ogromnie zaskoczył mnie jej subtelny, ale lekko ostry smak.

  • 45 min

Składniki:

  • 50 dag białej fasoli (np. piękny jaś)
    1/2 pęczka selera naciowego
    2 marchwie
    1 cebula
    1 puszka pomidorów krojonych
    2 czerwone papryki
    1 ostra papryczka (przekrojona na pół i wydrążona)
    2 gałązki świeżej mięty
    1/2 łyżeczki oregano
    natka pietruszki do dekoracji
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa fasolowa

Zupa fasolowa po monastersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę moczyć w wodzie przez noc. Na drugi dzień odlać wodę, fasolę przepłukać na sicie, przerzucić ją do garnka i zalać znowu wodą - nie za wiele wody, tak by w garnku było gęstawo (ostatecznie wszystkie warzywa muszą być zakryte przez wodę, ale nie mogą w niej luźno pływać).
  • 2. Marchewki i seler pokroić w plasterki, papryki w pół-paski, a cebulę posiekać. Garnek z fasolą zalać wodą, dodać marchew, seler i cebulę. Całość zagotować. Gotować aż fasola zmięknie (ok. 15 minut).
  • 3. Do garnka dodać paprykę, pomidory, gałązki mięty i ostrą papryczkę, którą należy wyjąć z garnka po około 5 minutach gotowania, żeby zupa nie była zbyt ostra. Posolić do smaku i dodać oregano. Całość gotować ok. 25 minut.
  • 4. Pietruszkę posiekać i dekorować nią zupę na talerzach. Podawać z pieczywem (choć tak jak już wspominałam Bułgarzy jedzą ją zagryzając ostrymi papryczkami).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować