Zupa fasolowa po meksykańsku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Pożywna i rozgrzewająca.

  • 30 min

Składniki:

  • ok. 1.5 l domowego bulionu drobiowego,
    2 puszki czerwonej fasoli,
    duża cebula lub mały por,
    2 ząbki czosnku,
    ok. 3/4 szklanki ziaren kukurydzy ,
    dwie małe marchewki,
    duża papryka,
    kilka czubatych łyżek przecieru pomidorowego,
    mały pęczek kolendry,
    opcjonalnie 100 g ugotowanego ryżu ,
    przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, kmin rzymski, oregano

Zupa fasolowa po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażyć pokrojoną w paski paprykę, plastry marchewki i drobno posiekane cebulę i czosnek. Zalać całość bulionem. Dodać koncentrat, fasolę i kukurydzę, doprawić (należy pamiętać, że zupa z czasem będzie ostrzejsza). Gotować około 10 minut. Do miseczek nałożyć porcję ryżu, zalać zupą i posypać kolendrą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2017

Komentarze

Podobne przepisy