ok. 1.5 l domowego bulionu drobiowego,
2 puszki czerwonej fasoli,
duża cebula lub mały por,
2 ząbki czosnku,
ok. 3/4 szklanki ziaren kukurydzy ,
dwie małe marchewki,
duża papryka,
kilka czubatych łyżek przecieru pomidorowego,
mały pęczek kolendry,
opcjonalnie 100 g ugotowanego ryżu ,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, kmin rzymski, oregano
Zupa fasolowa po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażyć pokrojoną w paski paprykę, plastry marchewki i drobno posiekane cebulę i czosnek. Zalać całość bulionem. Dodać koncentrat, fasolę i kukurydzę, doprawić (należy pamiętać, że zupa z czasem będzie ostrzejsza). Gotować około 10 minut. Do miseczek nałożyć porcję ryżu, zalać zupą i posypać kolendrą.
Komentarze