Zupa fasolowa na żeberkach

4.49 (154 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

fasolówka na żeberkach jak u babci

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - żeberka wieprzowe: 500 gramów
    - fasola biała "Jaś": 300 gramów
    - ziemniaki: 400 gramów
    - marchew: 1 sztuka
    - pietruszka: 1 sztuka
    - por: 100 gramów
    - czosnek: 3 ząbki
    - przyprawa gyros: 1 szczypta
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - ziele angielskie: 4 sztuki
    - natka pietruszki kilka gałązek: 1 łyżka
    - majeranek: 1 łyżeczka
    - tłuszcz do smażenia: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa fasolowa na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa fasolowa na żeberkach 1. Fasolę namoczyć na kilka godzin w letniej wodzie.
    Żeberka wypłukać, poporcjować. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, położyć żeberka i przyrumienić ze wszystkich stron, posypać przyprawą gyros, dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Do garnka włożyć namoczoną fasolę, dodać żeberka i przyrumienioną cebulkę razem z tłuszczem. Podlać wodą lub bulionem ok 2 l, dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę, posiekany por, przyprawy, majeranek, gotować aż do miękkości fasoli. Dodać pokrojone ziemniaki zmiażdżony czosnek. Ugotować. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować