Zupa fasolowa na ogonach wieprzowych

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zupa fasolowa ugotowana na ogonach wieprzowych i wędzonce. Do ugotowania zupy nie używamy soli, gdyż zawarta sól w wędzonce i paście rosołowej jest wystarczająco na tyle, że zupy nie potrzeba dosalać.

  • 3 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Fasola piękny Jaś 0,35 kg
    ziemniaki 2 szt.
    mrożony lubczyk 2 łyżki
    korzeń pietruszki 1 szt.
    marchew 1 szt.
    pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kupna kostka rosołowa
    wędzony chudy boczek 15 dag
    ogony wieprzowe 2 szt.
    cebula 1 szt.
    przyprawa do fasoli 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa fasolowa

Zupa fasolowa na ogonach wieprzowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa fasolowa na ogonach wieprzowych. 1. Fasolę wsypujemy do miski i zalewamy zimną wodą, moczymy około 2 godzin. W między czasie gotujemy wymyte ogony wieprzowe i smażymy boczek wędzony z cebulą, marchwią i pietruszką. Ogony gotujemy około 1 godziny, do miękkości mięsa. Ugotowane ogony studzimy i ostudzone obieramy z mięsa, rozdrabniamy. Do osobnego garnka wlewamy 2 litry wywaru z gotowanych ogonów i w tym nie solonym wywarze gotujemy wymoczoną fasolę do momentu aż będzie miękka,około 60-90 minut, zależy od gatunku fasoli. Gdy fasola będzie już mięknięć dodajemy smażony boczek z warzywami, rozdrobnione mięso z ogonów i pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawiamy pastą rosołową i przyprawą do fasoli. Gotujemy do miękkości ziemniaków i marchwi. 20 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i lubczyk. Możemy w razie potrzeby dodać troszkę majeranku suszonego.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować