Zupa fasolowa na boczku

4.5 (189 ocen)

  • 8 godz.

Fasola jest bardzo zdrowa, razem z boczkiem daje pożywną zupę. Taką robiła maja mama.

  • 8 godz.

Składniki:

  • 30 dag fasoli suszonej
    2 marchewki
    1 pietruszka
    2 gałązki selera naciowego
    3 ziemniaki
    1 cebula
    20 dag wędzonego boczku
    majeranek
    przyprawa jarzynka
    2-3 liście laurowe
    parę ziaren ziela angielskiego
    1 łyżka masła
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa fasolowa na boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę wypłukać i namoczyć na noc w około 2,5 litra wody. Gotować 40 minut dodając listki laurowe i ziele angielskie. Warzywa umyć i obrać. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę. Po chwili dodać posiekane listki selera i pokrojone ziemniaki.
    Boczek i cebulę pokroić w kostkę i razem podsmażyć na maśle. Dodać do zupy. Gotować 30 minut. Doprawić majerankiem, przyprawą, solą i pieprzem. Gotować do miękkości fasoli i warzyw.

Porady

Do zupy można również wykorzystać pokrojone kawałki wędliny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Fasola Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować