Zupa fasolowa

0 (0 ocen)

  • 27 godz.

Pożywna zupa za chłodne dni którą gotowała moja babcia i mama. Kojarzy mi się z dzieciństwem i łuskaniem fasoli u babci

  • 27 godz.

Składniki:

  • 1/2 kg fasola jaś
    3 marchewki
    1/2 selera bulwa
    1 por biała część
    3 ziemniaki
    Sól
    1 liść laurowy
    2 ziarenka ziela anielskiego
    70 dkg biodrówki
    20 dkg boczku wędzonego
    1 łyżka majeranku
    3 ząbki czosnku

Zupa fasolowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • fasola namoczona 1. Fasolę płuczę i zalewam zimną wodą w misce, odstawiam na noc. Na drugi dzień przesypuje fasole do garnka,wlewam wodę w której się moczyła , dodaję biodrówkę i boczek. Gotuje około godzinę.
  • warzywa obrane 2. Marchewkę, seler, ziemniaki obieram i kroję w kostkę, por też drobno kroję.
  • warzywa pokrojone 3. Dodaję do zupy i gotuję kolejne 30 minut. Pod koniec doprawiam solą , majerankiem, dodaję sprasowany czosnek. Zupę podaję z natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy